Haptotherapie
Middels Haptotherapie ga je weer ontdekken wat je voelt en bezielt
Als je niet in contact staat met je gevoel en je natuur, of er niet naar handelt, kan je lichaam signalen gaan afgeven. Wellicht herken je jezelf in een van de onderstaande situaties:
- Heb je het gevoel dat je geleefd wordt i.p.v. leeft? Je bent continue bezig om iedereen te pleasen en aan allerlei verplichtingen te voldoen en komt nauwelijks aan jezelf toe.
- Vind je het lastig om contact met anderen te maken en jezelf te zijn? Je bent regelmatig angstig en onzeker, hebt wellicht nare dingen meegemaakt en vindt het moeilijk een ander te vertrouwen, maar je mist contact.
- Zit je niet lekker in je vel, ben je continue gespannen? Je zet jezelf continue onder druk om te presteren en het is nooit goed genoeg. Je hebt moeite om dingen los te laten en uit handen te geven.
- Durf je geen grenzen te stellen? Voor je het weet heb je alweer "ja" gezegd op een verzoek van een ander. Je voelt je schuldig of egoïstisch als je voor jezelf kiest.
- Heb je allerlei (vage) klachten waar je maar niet vanaf komt?Je kunt je gevoelens niet uiten of herkennen, je bent overprikkeld, maar je kunt er niet helemaal de vinger op leggen waardoor het komt. Je weet niet wat je wilt.
- Vind je het lastig om je eigen weg te volgen? Je wilt eigenlijk wat anders in je leven, maar je bent bang om stappen te zetten.
- Zit je erg in je hoofd te piekeren en malen? Je merkt dat je het het contact met je lijf en je gevoel kwijt bent.
Haptotherapie leert je te voelen dat je lichaam een eigen stem heeft. Je lijf is een bron van informatie en heeft je veel te vertellen. Over wat goed voelt en wat niet. Wat je mogelijkheden zijn en je grenzen.
Hoe werk ik?
Normaal gesproken werk ik in 4 stappen, zie hieronder, maar in sommige gevallen kan ik stappen samenvoegen, of het proces versnellen, afhankelijk van de persoon, de hulpvraag en de complexiteit van de problematiek.
Sessie 1: Kennismakingsgesprek
In dit gesprek stellen we vast waar je last van hebt. We identificeren belangrijke situaties uit je leven en praten over hoe je daarmee bent omgegaan. Je gaat je oude trauma’s niet herbeleven, maar we bekijken wat voor invloed ze nog op je huidige leven hebben. Met deze intake ontstaat een beeld waar het voor jou om gaat, waar je tegenaan loopt en wat haptotherapie voor jou kan betekenen.
Sessie 2: Inzicht in jezelf
Deze sessie is vooral gericht op ervaren en beleven. Met behulp van bepaalde oefeningen in de ruimte ga je bv. ontdekken wat nabijheid of juist afstand van de ander met je doet. Voel je je grenzen? Het geeft inzicht in hoe je je in het leven en tov anderen beweegt en gedraagt en hoe dat voor jou en de ander is. In deze sessie ga je je gedragspatronen herkennen en voelen in je lijf.
Sessie 3: De Aanraking
Hierbij nodig ik je uit op de bank te gaan liggen om te voelen wat een aanraking met je doet. Je lichaam is een directe toegang tot je gevoelswereld. Zo ervaar je hoe, wanneer en waar je blokkeert, je terughoudt of je juist openstelt voor contact.
Tijdens de sessies houd ik je regelmatig een spiegel voor en je begrijpt steeds beter hoe jouw manier van denken, voelen en doen heeft bijgedragen tot het probleem wat je ervaart.
Sessie 4 en verder: Behandelplan en behandeling
We evalueren de bevindingen en effecten van de sessies tot nu toe en maken samen een behandelplan. Tijdens de behandelingen, reik ik je tools en ervaringen aan, zodat jij in beweging kan komen om aan jezelf te gaan werken om weer meer grip op je leven te krijgen.
Ik leer je je lichaamssignalen en gevoelens te herkennen, zodat je ernaar kunt luisteren en stap voor stap weer meer regie over je leven kunt krijgen.
Met wat voor hulpvraag ga je naar de haptotherapeut?
- Beter mijn grenzen leren voelen en aangeven;
- Meer zelfliefde, zelfrespect en eigenwaarde opdoen;
- De ander durven toelaten, dichterbij laten komen;
- Ontdekken van mijn gevoelens en emoties en het delen met anderen;
- Chronische pijnklachten en lichamelijke beperkingen leren reduceren of ermee leven;
- Mijn gevoelens serieus nemen en op mezelf vertrouwen;
- Beter leren omgaan met angst, zorgen en paniek;
- Weer lekker in mijn vel zitten, kunnen ontspannen;
- Bij mezelf blijven in relatie tot anderen, mijn plek innemen (bijv. op je werk of met je partner, familie);
- Moeilijke en/of nare gevoelens onder ogen komen, verwerken en leren accepteren.
Wat levert het je op?
Doordat je bewuster wordt van je gedachten, gevoelens en emoties en ze leert te herkennen, verwoorden en er op een adequate manier mee omgaan, zul je meer ontspanning, vitaliteit en veerkracht gaan ervaren.
Ontspanning: Door het gaan herkennen van spanningen in je lijf en in te zien, dat dit niet altijd nodig is, kun je hierin verandering aanbrengen en gaan loslaten.
Vitaliteit: Spanningen en zorgen kosten ons energie. Als je merkt dat je die bewust kunt verminderen, houd je meer energie over voor zaken die werkelijk belangrijk voor je zijn.
Veerkracht: In de therapie hoef je niets af te leren, je leert alleen maar dingen bij. Je hebt daardoor meer mogelijkheden om situaties het hoofd te bieden.
Dit alles geeft je meer Zelfvertrouwen en Innerlijke rust!